Şevval ayında 6 gün oruç tutmanın fazileti
11 Ayların Sultanı Ramazan’ı oruç, teravih, Kur’an-ı Kerim, Kadir Gecesi, sahur ve şafakla yaşadık. Bu manevi hayata devam etmek için önümüzde bir fırsat daha var. Şevval ayı. Bu ayda St. Peygamber (SAV)’in hiç terk etmediği bir sünnettir; Altı gün oruç tutmak büyük bir sevap olarak belirtilir.
Altı günlük Şevval orucunu Ramazan Bayramı biter bitmez müstehab kılmak, bir yandan vücudun yavaş yavaş normal düzenine alışmasına yardımcı olurken, esasen Ramazan’da nafile oruç ruhunu yaşatmak için bir öneridir. İşte Şevval Orucu ile ilgili hadis…
Şevval orucunun fazileti ile ilgili hadisler
Ramazandan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehabdır. Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki, “Kim Ramazan orucunu tutar ve Şevval’den altı gün eklerse bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.”(Müslim, Siam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59).
Şevval orucu nasıl tutulur?
Bu oruç art arda veya ortası verilerek tutulabilir.
Şevval ayında tutulan oruç, Ramazan ayında tutulmayan orucun yerine geçmez; Yani ramazanda tutulmayan oruçları ayrı ayrı kaza etmek farzdır. Bir oruçta kazaya da nafileye de niyet etmek sahih olmadığından, Şevval orucunda sadece birine niyet etmek gerekir. Ramazan’da tutulamayan oruçları Şevval orucu ile kazaya niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur. Ameller niyetlere göredir…