Ekonomi

Milas yağlı zeytini AB’de coğrafi işaret tescili aldı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre zeytin, ilk çağlardan günümüze kadar Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin değerli üretim merkezlerinden biri olan Milas’ta en temel geçim kaynaklarının ortasında yer aldı.

Sofralık zeytin olan Milas yağlı zeytinleri, ilçede yaygın olarak yetiştirilen Memecik zeytin çeşidinden elde edilir ve serbest asitlik değeri en fazla yüzde 1 olan zeytinyağı ile kaplanarak hazırlanır.

Doğal salamura zeytin olan Milas yağlı zeytinleri tam zeytin sınıfında olup, çizik zeytin olarak piyasaya sunulmaktadır. Bu zeytinin hazırlanmasında gıda katkı maddeleri, tat ve aroma veren besin bileşenleri kullanılmamaktadır. Ayrıca sterilizasyon ve pastörizasyon işlemleri uygulanmamaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucunda Milas yağlı zeytini AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB’de tescilli eser sayısı 14’e ulaşırken, Milas’ın AB’de tescilli eser sayısı da 2’ye çıktı. Milas zeytinyağı daha önce AB coğrafi ürün tescili almıştı.

“Lezzetlerimizi tescil ettirmek için uluslararası arenada çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, coğrafi işaretlerin Türkiye’de tescillenmesine ve bu tescillerin ekonomik faydaya dönüştürülmesine büyük önem verdiklerini belirtti.

Ürünlerin AB coğrafi işareti alması için çalıştıklarını belirten Yumaklı, Türkiye’nin varlıklarının uluslararası alanda tescillenmesinin önemine dikkat çekti.

Bakan Yumaklı şunları söyledi:

“Böylece ürünlerimiz hem korunuyor hem de daha değerli hale geliyor. Kültürel varlıklarımızın, değerlerimizin ve lezzetlerimizin tescillenmesi için uluslararası alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milas zeytinyağımız AB tarafından tescillenen 14’üncü ürünümüz oldu. Hayırlı olsun. Ülkemize, sanayimize, üreticilerimize hayırlı olsun, bunu artırmaya çalışıyoruz” dedi.

4 iş sırada, 40 iş beklemede

AB coğrafi işaret tescili için Edremit Körfezi yeşil çizik zeytin, Ayaş domatesi, Ezine peyniri ve Maraş tarhanasının da aralarında bulunduğu 4 ürün AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı ve 3 aylık itiraz süresi sonunda tescil edilmesi bekleniyor.

AB coğrafi işaret tescili için başvurusu bekleyen 40 eser şöyle:

Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köftesi, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir ezmesi, Hüyük çileği, Isparta gül yağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakızlı enginar, Demirci hünnap, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli incir, Maraş böreği, Hopa hamsi ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi/Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu/Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı.”

Öte yandan döner kebap, Türk kahvesi, lokum, geleneksel yoğurt/Türk yoğurdu ve geleneksel baklava/Türk baklavasının geleneksel ürün tescili için AB’ye başvuruda bulunuldu.

Coğrafi işaret, ayırt edici kalitesi, itibarı veya diğer özellikleri bakımından menşei yer, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşen bir ürünü gösteren işaret olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye’de 1457 adet coğrafi işaret ve klasik eser adı tescilli eser bulunmaktadır. Bunların 1271’i tarım ve gıda işleridir. Bu kayıtlar Türkiye sınırları içerisinde geçerli sayılır. Tüm AB ülkelerinde korumanın sağlanabilmesi için Tarım Ürünleri ve Beslenme Konularına İlişkin Kalite Taslağı olarak adlandırılan 2012/1151 sayılı Avrupa Kurulu Tüzüğü çerçevesinde Avrupa Kuruluna başvurulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu