Haber

21 Aralık Türk Eğitimi Günü nedeniyle Kuzey Makedonya’da resepsiyon düzenlendi.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 21 Aralık Türk Eğitim Günü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Bütünleşme Ajansı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Kuruluşları (MATUSITEB) tarafından düzenlenen programa Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyet, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya bakanı katıldı. ve milletvekilleri, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi temsilcileri, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasiler ve diğer davetliler katıldı.

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi burada yaptığı konuşmada 21 Aralık Türk Eğitim Bayramı’nı kutladı.

Bu bayram vesilesiyle Türk toplumunun kültürüne, kimliğine ve özelliklerine hem kurumsal hem de vatandaş olarak saygı duyulduğunu vurgulayan Caferi, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti doğal olarak demokratik olgunluğun ve toplumsal bilincin mükemmel bir örneğidir. koruyucu işareti ve kimliği doğrultusunda diğer özelliklerle simbiyoz ve orijinal işareti temsil eden zengin bir ülkedir.” dedi.

Caferi, iki ülke vatandaşları arasındaki dostluk ve akrabalık bağının güçlü, tarihi, klasik ve sıcak olduğunu, iki ülke arasındaki bağlar için de sağlam bir temel oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya’da yüzyıllardır bir arada yaşayan çeşitli toplumların anadillerini, dinlerini ve birçok kültürel özelliğini günümüze aktarmış olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Eightkök, Batılıların “Osmanlı Barışı” olarak tanımladıkları dönemde Balkanlar’ın yüksek bir kültür ve medeniyetin hüküm sürdüğü bir barış ve kardeşlik coğrafyası olduğunu vurguladı.

Asırlık kültürel hafızalarının ana dayanağının anadilleri olduğunu belirten Eightkök, “Kültürel hafızamızı yerine oturtabilmemiz için hiç şüphesiz tarihi hafızamızın güçlü olması gerekiyor.” söz konusu.

Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonraki yıllarda Türkçe eğitimi konusunun güncelliğini koruduğunu hatırlatan Eightkök, engellerin aşılması için çaba sarf edildiğini ve kazanımlar elde edildiğini söyledi.

MATUSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, bu yılki kutlamaların konseptinin önceki yıllara göre değiştiğine dikkat çekti.

21 Aralık Türk Eğitim Bayramı’nın Kuzey Makedonya’da yaşayan tüm Türklerin bayramı olduğunu vurgulayan İbrahim, “Ülkedeki Türk toplumu, zarif Türkçesi, kültürü, edebiyatı, sanatı, tarihi, geleneği ve manevi değerleriyle köklü bir bağ kurmuştur. asırlardır bu topraklarda var olması, onu konuşturmuştur, konuşturmaya da devam edecektir.” sözlerini kullandı.

İbrahim, Kuzey Makedonya’nın sadık vatandaşları olarak Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi için köprü görevi yapmaya devam ettiklerini belirterek, Türk halkının eğitim alanındaki sorunlarının yakın gelecekte çözülmesini istedi. önümüzdeki 21 Aralık’taki olasılıklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu